Umíte připravit domácí hamburger na grilu?
Hamburger je jedním z nejpopulárnějších pokrmů na světě. Už dávno neplatí, že patří jen do rychlého občerstvení. Naopak si můžete s jeho přípravou pohrát a připravit báječný oběd nebo večeři pro každou příležitost. Pokud chcete mít jistotu dokonalého výsledku, vyzkoušejte hamburger na grilu.
Jaké maso vybrat?
Na masový hamburger připravovaný na grilu se nejlépe hodí hovězí maso. Mělo by být spíše tučnější a mít přibližně 20 % tuku. To splňuje například přední hovězí. Pokud nechcete nechat nic náhodě, doporučujeme si vybrat u řezníka maso vcelku a nechat si ho namlít. Vždy volte raději chlazenou variantu, aby vám výsledný tvar držel hezky pohromadě.
Příprava masa na gril
Pokud se vám podařilo sehnat kvalitní kus hovězího, můžete vsadit na jednoduchost a duchutit ho jen pepřem a solí. V opačném případě, situaci zachráníte originálním dochucením. Stačí přidat najemno nakrájenou cibuli, stroužek česneku, čerstvé bylinky, koření na maso nebo osmaženou slaninu.
Tvarování masa
Hamburgerovou placku můžete tvořit v ruce nebo si pořídit lis na hamburgery, který zajistí precizní výsledek. Velikostně by měla být o trochu větší než bulka, abyste si užili každé sousto. Ideální výška placky je 1, 5 cm pro optimální propečení bez ztráty šťavnatosti.
Grilování masa
Pořádnou grilovanou chuť získáte z grilu na dřevěné uhlí. Maso posolte a opepřete až těsně před grilováním.
Placky o výšce 1, 5 cm opékejte přibližně 3-4 minuty z každé strany. Nejlepší je si to ozkoušet a propracovat se ke svému osvědčenému receptu. Pokud si nejste jistí, změřte si teploměrem na maso vnitřní teplotu. Pokud chcete mít jistotu, volte teplotu 72 °C, pro medium přibližně 60 °C.
Která houska je nejlepší?
Ideální bulka by měla mít pravidelný kulatý tvar, sytou barvu a lesklou kůrku. Je důležité, aby dokázala vstřebat šťávu z náplně a přitom zůstat na povrchu křupavá. Tomu dopomůžeme i tím, že ji opečeme zevnitř na grilu.
Skvělou volbou je máslová brioška s jemně nasládlou, plnou chutí. Pokud se vám ji nepodaří sehnat, doporučujeme před opečením na grilu housku potřít z obou stran máslem.
FRUJO TIP! Máte bistro nebo plánujete velkou akci? Pak doporučujeme bulky zakoupit přímo v pekařství, my můžeme doporučit Pekařství Křižák https://eshop.krizakovi.cz/
Čím bulku naplníme?
Máte precizně vypečnou placku a lahodnou bulku? Pak konečně přichází chvilka projevit svou kreativitu naplno. Do hamburgeru můžete přidat volské oko, sýr s modrou plísní, jalapeňos, cheddar, rajčata, salát, nakládanou okurku, karamelizovanou nebo smaženou cibuli.
I zde platí méně je více, zkuste vybrat jen pár ingrediencí, které nepřebijí, ale naopak krásně podtrhnou chuť grilovaného masa nebo rostlinné směsi.
Zkuste místo pečiva Coleslaw
Jde to i bez housky. Zkuste ji nahradit jedním z nejoblíbenějších salátů na světě. Coleslaw je snadný na přípravu a výsledek stojí rozhodně za to!
Potřebujete:
· 1/2 hlávky zelí
· 2 mrkve
· 1 malou cibuli
· 2 lžíce olivového oleje
Zálivka:
· 100 g majonézy (nebo veganézy)
· 100 g zakysané smetany
· 1 lžícu citronové šťávy
· 1 lžičku omáčky Moe Mustard&Honey
· sůl a pepř na dochucení
Postup
1) Nastrouhejte zelí najemno a prosolte. Přidejte olivový olej a nechte odpočívat.
2) Po chvíli zelí promačkejte a odstraňte přebytečnou vodu.
2) Nastrouhejte mrkev, nakrájejte cibuli najemno a přidejte k nakrájenému zelí.
3) Připravte si zálivku smícháním všech ingrediencí.
4) Nalijte zálivku na směs zelí, mrkve a cibule a nechte salát vychladit v lednici.
Přidejte hamburgeru bohatou chuť
Ke grilovanému masu nesmí chybět pořádná omáčka. Vybrali jsme 4 naše nejžádanější omáčky na burger, které povznesou každé grilování na jedinečný chuťový zážitek.
Okurkový relish – Pochoutka z křupavých nakládaných okurčiček s osvěžující sladko-kyselou chutí je tajnou přísadou Rudy Relishe pro perfektně vyladěný, šťavnatý burger v bulce.
Barbecue omáčka – Omáčka od Bena Barbecue dodá šmrnc každému grilovanému masu. Svým jemně kouřovým aroma přináší autentickou chuť amerického hamburgeru, tak jak si ho oblíbil celý svět.
Extra kečup – Bez této klasiky se neobejde žádná rodinná večeře. Kečup totiž chutná dospělým i dětem. V podobě Tony Tomato přináší maximum sladkých rajčat a extra šťavnatou chuť.
Mexická omáčka – Ostrá tečka na závěr. Pro milovníky pálivého můžeme doporučit Pikantní a zároveň lahodná, to je omáčka Miguela Mexica, která rozpálí jazyk každého skutečného bandity.
Teď už se jen pustit do příprav a užít si parádní grilovačku.